Fem tips på hur du kan rena dina kristaller

|27/05, 2024

Fem tips på hur du kan rena dina kristaller

Varför behöver vi rena våra kristaller? Kristaller plockar upp energier från sin omgivning. Dom har ofta varit på en lång resa innan de kommit i våra händer. Energierna kristallen bär behöver varken vara bra eller dåliga men en rening av dem energimässigt kan vara bra för att avlägsna energiminnen som lagrats i kristallen som stör dess vibrationsfrekvens. Renar du kristallen innan du börjar arbeta med den så kan kristallen lättare vibrera på sin naturliga energifrekvens. 

Det finns flera sätt att rena sina kristaller på och eftersom vissa kristaller inte tål all typ av rening så har vi skapat en guide som hjälper till att reda ut hur du kan rena just din kristall.


Kalcits guide hur du kan rena dina kristaller

  1. Rena med naturlig rökelse.

Att använda rökelse är ett säkert sätt att rena dina kristaller på. Alla kristaller tål att renas på detta sätt. Vanliga rökelser för rening är salviatjärstickor/pino santo palo santo. Men även rökelsepinnar går bra. 

Gör så här: Tänd din rökelse, ta upp din kristall och låt röken omsluta kristallen. Se till att röken landar på kristallen, detta gör du genom att vifta med handen eller med en solfjäder så att du för röken på kristallerna. Gör detta tills du känner att den fått renas och släppa taget om sin gammal energi. Vädra efteråt eftersom röken fångar upp energier som inte finns naturligt i kristallerna och det är därför viktigt att röken inte stannar i rummet efter reningen. Rökelsen kan du sen lägga ner i en rökelseskål eller på ett rökelsefat till nästa gång det är dags att rena.


  1. Rena med vatten.

Det finns flera sätt att rena kristaller i vatten. Ett magiskt sätt är att gå ut i naturen och rena dina stenar i naturens eget vatten som en å, bäck eller sjö. Men även kranen hemma går bra eller att lägga dom i ett vattenbad. Visualisera hur oönskad energi rinner av med det rinnande vattnet.

Men var uppmärksam på om din kristall tål vatten. Det är kristallens sammansättning och hårdhet som avgör om den tål att renas i vatten eller inte. Det bästa sättet att ta reda på om en kristall tål att renas i vatten är att kika på vår hemsida där vi skrivit ut under kristallens egenskaper om den inte tål vatten.

Några kristaller som ej bör renas i vatten är bl a: 

 Några kristaller som dock går bra att renas i vatten listar vi här:


  1. Rena med andra kristaller.

Det finns andra kristaller som har en renande energi och som kan hjälpa till att rena sina kompisar. Både Selenit och Bergskristall är två av dessa kristaller. Att använda sig av ett Bergskristall kluster genom att lägga mindre kristaller på eller omkring, alternativt en skål eller platta (t ex Selenit) är enkla sätt att använda sig av.


  1. Månljus.

Månljus, speciellt fullmånens sken är en effektiv metod att både rena och ladda sina kristaller. Lägg kristallen på fönsterbrädan eller utomhus och låt månens krafter rena din kristall. Låt kristallerna ligga framme tills de känns renade och laddade. Detta kan du ofta känna in genom att se på lystern, färgen och klarheten i kristallen. Lita på din egen känsla där.


  1. Gräv ner din kristall i jorden.

Genom att gräva ner kristallen i jorden får den möjlighet att återgå till sin ursprungliga energi. Gräv ner i trädgården, i en kruka på balkongen eller hitta en speciell plats i skogen där bara du vet var skatten är gömd.  Magiskt och även kul för barn att få följa med och gräva upp kristallen sen. Kraften från moder jord kommer att rena kristallen och grunda den. Låt den ligga i jorden vecka eller två. Detta är väldigt bra metod för kristaller som är väldigt trötta.


Hur ofta ska jag rena min kristall?

Jag brukar tänka som med dammsugningen hemma, man känner när det är dags ;) . Det finns inga rätt eller fel. Men jobbar du med dina kristaller på klienter t ex vid healing så skulle jag rekommendera att rena dem mellan varje klient.


Läs mer

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina kristaller på bästa sätt.