Doula

"För en trygg förlossning på dina villkor"

Graviditeten och förlossningen är starten på ditt föräldraskap. Trygghet ger de bästa förutsättningarna för en bra start för både dig och ditt barn.

Utöver att driva Kalcit arbetar Sofia även som Doula och Aktiv Babyinstruktör. "Som doula vill jag hjälpa dig att känna dig trygg inför födelsen av ditt barn. Hjälpa dig att vara närvarande och att våga ge dig hän i stunden, låta kroppen göra det den är gjord för att göra. Jag finns där vid din sida och vill ge dig en förlossningsupplevelse där du har blivit sedd, hörd och respekterad hela vägen igenom." - Sofia 


Om Sofia

Jag är diplomerad doula genom Odis och har kunskap inom naturlig smärtlindring som massagetekniker, akupressur, tankens kraft och FUR (föda utan rädsla). 

Jag jobbar även med Aktiv baby som ger bäcken och livmoder den bästa förutsättningen inför förlossningen. Aktiv baby somär specifika övningar som hjälper barnet att inta optimala positioner i livmodern vilket minskar graviditetsrelaterade problem och underlättar förlossningen. Som redskap använder jag bla en rebozo. 

Rebozon är en sjal som traditionellt används i Mexiko och Sydamerika av barnmorskor och doulor i urminnes tider för att hjälpa kvinnor under graviditet, förlossning och tiden efter. Jag tycker det är ett magiskt redskap!

Mina styrkor som doula är mina känselspröt, mitt lugn och att jag ofta har glimten i ögat. Jag är väldigt bra på att känna av känslor och stämningar. Det behövs inga ord utan jag finns där ändå. Jag kommer vara ett språkrör mellan dig och personalen på förlossningen. Jag kommer veta hur du vill ha det och hur du känner inför olika situationer. 

Jag är även utbildad mental tränare och vet hur mycket power det sitter just i hur du tänker inför och under förlossningen. Dina tankar styr enormt mycket i din kropp. Du kan även genom dina tankar och ditt kroppsspråk "lura" tankarna så att oxytocinet ökar i kroppen. Oxyticinet är något vi doulor jobbar med under hela förlossningen. Detta viktiga hormon bidrar till att förlossningsförloppet går framåt och din kropp ger dig viss smärtlindring bara via dessa magiska hormoner.

En doula tar aldrig partnerns roll

Din partner eller stödperson kommer att vara viktig för dig för att vrida på din oxytocinkran så jag kommer även göra allt för att ni blir det bästa teamet tillsammans!


Jag vill hjälpa dig att skapa positiva, fina och starka minnen av just din förlossning. Där du har blivit sedd, hörd och respekterad hela vägen igenom. <3 Jag vill få dig att känna empowerment!


För dig som kämpat länge

Jag har även en styrka i att veta hur kämpigt det kan vara innan man får sin efterlängtade bebis, både innan man blir gravid och även under en graviditet. Jag kommer finnas där som stöd tills du håller din älskade bebis i famnen.


Doula vid kejsarsnitt / kejsarfödsel

Kejsarfödsel är ett lika fint alternativ för födsel av ett barn, jag har själv varit med om två stycken och vet hur rutinerna ser ut rörande en operation som denna. Jag finns med hela tiden för att du/ni ska känna er så trygga som möjligt. Här om något är oxytocinet jätteviktigt för anknytning, amning och sårläkningen! Jag hjälper dig att vrida på oxytocinkranen både innan och efter kejsarsnittet.


Medverkan i Fråga doktorn SVT

Nov-22 medverkade jag i Fråga doktorn på SVT och berättade om mitt jobb som doula och hur en doula kan stötta under graviditet och förlossning.  Se tipsen jag delade med mig av här


Doulatjänster jag erbjuder:
Doulauppdrag: 15 500kr (inkl moms). Första träffen är alltid kostnadsfri, kemi är viktigt och allt ska kännas rätt för dig/er. 

  • 1 kostnadsfritt första möte, 
  • förberedande samtal
  • 3 veckors jour
  • Stöd under hela förlossningen 
  • 1 eftersamtal.  

I mina uppdrag ingår även en alldeles egen rebozo som vi kommer jobba med från första församtalet tills att du har din bebis på bröstet <3.  Denna rebozo blir ett fint minne som ni sedan kan använda att svepa om er bebis med & sedan även bära barnet i långt upp i åldrarna som en bärsjal.  

Mer info om rebozons användningsområden finns här.


Förlossningsförberendande kurs ca 2,5 h: 2800 kr för två personer. Går bra att ta på sitt friskvårdsbidrag

Ingår: 

  • Förberedande samtal där vi pratar igenom era tankar, förväntningar inför förlossningen. 
  • Jag delar med mig av mina doulatips en hel verktygslåda med bla övningar och massagetekniker ni kan använda under förlossningen. 
  • En kortare workshop i aktiv baby och rebozotekniker 


Jag tar emot för möten och samtal både i Österskär och på Storgatan 22.

För bokningsförfrågan: