Så tar du hand om din kristall

När du kommer hem med din nya kristall så bör du rena kristallen för att sen ladda den med dina egna energier. Att rena kristallen är ett sätt att frigöra den från tidigare energier från till exempel olika personer som hållit i den på vägen. När kristallen är ren innan du börjar arbeta med den så, kan den lättare vibrera på sin naturliga energifrekvens. Kristallen mår sedan bra av att du löpande renar och rensar den, så att du återigen kan ladda den med nya energier. 

Metoder för att rena kristaller 

Vatten

Lägg  kristallen/kristallerna mellan dina händer och håll dem en stund under rinnande vatten. Använd gärna ljummet vatten och undvik stora temperaturförändringar, som kan få vissa kristaller att spricka. Du kan också lägga kristallerna i ett bad en stund. För dig som har nära ut till naturen så är förstås ett vattendrag eller kanske havet en extra magisk plats att rena kristallerna på.  

Vissa kristaller bör inte renas i vatten. Dit hör selenit, malakit, pyrit, krysokolla, opal, bärnsten, turkos, azurit och fluorit mm. De renas bäst av rökelse eller månljus, EJ vatten! Tänk även på att smycken där kristallen kan ha limmats fast inte bör ligga i eller renas av vatten.

Månljus

Ett annat fint sätt att rena sina kristaller är med hjälp av månens ljus. Passa på då det är fullmåne, men det går även bra vid nymåne. Lägg dina kristaller på fönsterbrädan över natten och låt månljuset lysa in på dem. Månljus anses föra in positiv energi i kristallerna, men ibland rekommenderas att man undviker att ladda under månförmörkelse. 

Rökelse

Att rena med hjälp av rök är en gammal metod och du kan använda flera olika typer av rökelse för att rena dina kristaller. Salvia, lavendel, ceder, palo santo används flitigt för rening i många delar av världen. Även kopal (ett slags kåda), sandelträ och frankincence (olibanum) används inom vissa traditioner. Här i norden har vi använt enris och även tjärstickor.

Köp/skörda alltid rena produkter från säkra källor. Tänd ditt knippe eller pinne i ena änden och låt den få brinna tills du märker att lågan fattat tag i örten/pinnen. Blås ut lågan och låt röken svepa över, kring eller under det du vill rena. Öppna samtidigt ett fönster så att de tidigare energierna kan försvinna ut. 

Jord

För att ge dina kristaller vila och grundning av jordenergin kan du gräva ner dem i jorden över natten. Se till att det är en frisk och god jordmån där du bäddar ner dem. Glöm inte att märka ut vart du lagt ner dem, så att du hittar dem igen. Efter jordningen kan de behöva tvättas i rent vatten. Använd en mjuk borste för att tvätta bort ev partiklar från jorden som stannat kvar på kristallen. 

Ljud / Vibrationer

Ljud skapar vibrationer och ljudet från bl a skålar som tillverkas av kvartskristall har ett mycket kraftfullt, renande ljud. Även ljudet från Tibetanska klockor och mässingsskålar renar och rensar energifält.

Visualiseringar

Tankekraft genom visualisering är ett kraftfullt redskap för att rena och ladda sina kristaller. Ju mer du tränar din förmåga att lyssna in och sätta din intention, desto effektivare blir förstås kraften. Detta kan du även använda på annat i ditt liv där du behöver sätta en riktning.

Kristallkluster

Kluster av bergkristall är självrenande. Klustret renar och laddar föremål som man låter ligga på det så länge man vill, det kan inte bli för mycket. Vissa kristaller, de speciellt ömtåliga eller de ofta använda, vill du kanske ha liggande där hela tiden. Smycken kan placeras på kluster över natten, så är de renade när man tar på sig dem på morgonen.


Ladda din kristall med dina intentioner


När du renat din kristall så är det dags att ladda den. Alla kristaller har olika egenskaper, så börja med att välja en kristall som passar för den intention du vill sätta. En intention är ett mål eller önskning som du laddar kristallen med för att den sedan ska kunna dra åt sig det du behöver för att intentionen ska gå i uppfyllelse. 

Så laddar du kristallen: 

Håll kristallen i handen och ta några djupa andetag för att landa i dig själv och få kontakt med ditt inre. Fokusera på din kristall och manifestera det du behöver hjälp med just här och nu. Var så specifik du kan!  

Tacka sedan din kristall för att den kommer hjälpa dig att uppnå din intention. Kanske att du nu bär kristallen med dig, nära kroppen, så att du omges av kristallens energier och även minns din intention som du laddade den med. 


Ett liv med kristaller 

Kristaller har olika egenskaper som gör att de passar vid olika sinnesstämningar, tillfällen och i olika rum i ditt hem.  Sen är dom otroligt vackra också att bara ha framme som en del av inredningen i sitt hem <3

Kristallerna kan vara med dig dygnet runt för att påminna dig själv om din intention du laddat den med. Det kan vara i handen under en meditation, när du sitter på bussen eller att du har den i fickan eller väskan när du ska göra något som har en koppling till din intention. Jag själv har alltid mina kristaller för dagen i bakfickan eller i bh:n. Hos Butik Kalcit finner du även fina kristallpåsar som du kan förvara dina stenar i när dom är med dig i väskan eller i fickan.VI TIPSAR OM HUR DU KAN ANVÄNDA DINA KRISTALLER

Grön aventurin

Den gröna Aventurinen passar perfekt att ha med till jobbet eftersom den ökar din kreativitet, motivation och hjälper dig att få nya idéer. Den har dessutom en extra stark kraft när det gäller att attrahera pengar och överflöd. Missa aldrig att ta med aventurinen när du ska på lönesamtal eller när du ska skriva prov i skolan. Citrin & Rosenkvarts

Kristaller som Citrin och Rosenkvarts ger dig lycka och kärlek och hjälper dig att sprida kärlek omkring dig. I hemmet är det magiskt att placera ut kristaller i varje rum för att sprida härliga energier samtidigt som dom ger dig påminnelse om dina intentioner.  Att ha kristallerna synliga i ditt hem gör det också möjligt för dig att känna efter vilken du dras till lite extra och kanske ska den få följa med dig ut och boosta dig med sina egenskaper under din dag? 

Några exempel på kristaller som passar bra i hemmet:

Blå Kalcit underlättar för vår sömn och passar jättebra att ha i sovrummet. Den skapar lugn och harmoni.

Rökkvarts passar jättebra att ha i hallen eftersom den renar rum och personer från negativa energier, bra när man kommer hem att bli av med den energi man kanske samlat på sig under dagen. 

Ametisten hjälper oss att stressa ner. Den passar både att ha sovrummet och vardagsrummet för avkoppling. 

Fluorit är kanon att ha på skrivbordet på kontoret, den hjälper till att skapa bättre koncentration, flow och inspiration. 

Svart Onyx hjälper dig att hålla fokus och vara jordad om du ska vara bland mycket folk.

Angel Aura tex är en kristall som är härlig att ha med sig om dagarna, den kallas även för ‘humörhöjaren” då den påminner dig om att oavsett vilka utmaningar du ställs inför ska inget låta dig påverkas negativt.