Rebozo

En förlängning av kärleksfulla händer. 

♡ Tillverkade i Oaxaca, Mexiko ♡

Rebozon är en handvävd sjal i 100 % bomull som används i Mexiko och Sydamerika för att bära sitt barn i och den bärs även vid olika ceremonier. Men den har också traditionellt använts av barnmorskor för att hjälpa kvinnor under graviditet, födelse och tiden efter barnet är fött. Nu har de goda effekterna av detta magiska verktyg även nått resten av världen.

                                                                             

Rebozo-massage under graviditeten kan bland annat lindra ryggont, foglossning, stress, förvärkar och trötthet. Under förlossningen används rebozon för att gynna avslappning och trygghet, samt ställningar som hjälper barnet att hitta en optimal position i livmodern. 

Under postpartum-tiden används rebozon för att stödja återhämtning och vila av magen. En rebozo är även väldigt härlig att svepa in ditt barn i eller använda som bärsjal.


                                                                  

När jag letade efter rebozos att importera till Sverige så var det väldigt viktigt för mig att hitta rebozos som bar på en själ. Rebozos som var fair-trade, autentiska och som var gjorda av 100% bomull. Jag vill i min försäljning av dessa magiska verktyg stödja detta gamla hantverk etiskt samt att personerna som tillverkar dessa rebozos känner en glädje och stolthet i deras tillverkning.  När jag fann Anna Antama i Mexiko så kändes allt rätt i magen. De rebozos Antama tillhandahåller är autentiska traditionella mexikanska rebozos producerade för hand av Doña Socorro och hennes familj i Oaxaca. Det är en familj som har ägnat sig åt att göra rebozos under de senaste 45 åren.

Deras rebozovävning är en tradition som överförs från en generation till en annan och består av morfäder, mödrar, farbröder och vuxnabarn till dessa personer. Dessa 100% bomulls rebozos används också av mexikanska barnmorskor och är väldigt hållbara och även lätta att tvätta. Den här hantverksfamiljen tillverkar också bomullsgardiner och kläder och är glada och stolta över att kunna sprida sitt arbete och denna konst till människor som jobbar med gravida och förlossningar samt de som vill bära sina barn nära.


Rebozons historia & arv

 Denna film har engelska undertexter. Intervju med Angelina Martinez, barnmorska från Mexiko om rebozons arv och själ.

I denna intervju med den välkända mexikanska barnmorskan Angelina Martinez Miranda delar hon med sig vikten av att använda autentiska mexikanska rebozos av 100% bomull. Att inte köpa billiga massproducerade sjalar, utan att i stället stödja de som tillverkar dessa rebozos för hand, som vill bevara detta verktygs ursprung och själ.


Skötselråd Rebozos

I ditt arbete som doula eller barnmorska är det viktigt att alltid tillhandahålla en ren rebozo när du ger en behandling med den till en kvinna.

En rebozo vävs med hundratals trådar där varje hantverkare lägger sitt hjärta i processen. Vi som jobbar med rebozos lägger vårt hjärta i den processen.. att ge stöd och massage till vår födande. 

Därför likväl som vi renar oss själva innan vi berör en kvinna, bör rebozon också vara ren. Den är en förlängning av vårt hjärta. 


Barnmorskor rekommenderar doulor att äga minst 2 rebozos som de använder i sitt arbete för att alltid ha en ren till hands. 


Grundläggande tvättråd för dessa rebozos i 100% bomull. 

  • Tvättas minst en gång före användning.
  • Rebozon kan tvättas både för hand eller i tvättmaskinen.
  • Kan tvättas i 40 grader på ett mjukt program.
  • Milt tvättmedel, inget blekmedel.
  • Lufttorka rebozon. Ej torkskåp eller torktumlare.
  • Bind ihop fransarna för att undvika trassel, jag sätter ihop fransarna med en plastpåse klämma eller gummisnodd längre ner mot änden av fransarna och lägger sedan rebozon i en tvättpåse. Det har funkat jättebra.


Varje rebozo är unik! Det är det som gör dom så magiska! 


Rebozo som bärsjal

Rebozon passar jättebra som bärsjal. Med de praktiska ringarna ställer du enkelt och lätt in rätt storlek på sjalen. Hur du använder ringar till din rebozobärsjal.

Rebozo´s som bär på ett arv och en själ

Handvävda i 100% bomull

Några av våra Rebozos & Ringar


Rebozo Respect

Tillverkad av mörkbruna trådar och en vacker beige diamant- och cirkelväv med naturliga vita fransar. Kombinationen av detta skapar en gråaktig ton på denna vackra rebozo. 

Rebozo Claveles

Claveles betyder nejlika på spanska. Denna har vävts med lila och vinfärgade trådar tillsammans och skapar en mjuk tonad rebozo.


Ringar för bärsjal

Ringar är ett superfint val för föräldrar som vill bära sina barn i en bärsjal och där man vill att det ska gå snabbt och enkelt att få på sig sjalen